Hormoonyoga

LavendelYoga - LavendelOns hele leven worden we eigenlijk geregeerd door onze hormonen. Menstruatie, fertiliteit, overgang en menopauze kunnen zonder noemenswaardige problemen verlopen. Uit onderzoek echter blijkt dat het merendeel van de vrouwen wel regelmatig klachten ervaart, maar het hier liever niet over wil hebben. Er rust blijkbaar nog steeds een taboe op. En dat is jammer!

Vanuit mijn eigen zoektocht als yoga docent kwam ik op het spoor van hormoon yoga of hormonale yogatherapie, en heb het aan den lijve ondervonden, wat deze vorm van yoga in positieve zin voor mij heeft betekent (en nog steeds doet). Sylvia Mullaart, mijn docente van de opleiding hormoonyoga is hierin voor mij een enorme inspiratiebron geweest. Vanuit die inspiratie zou ik dan ook elke vrouw van harte willen uitnodigen om het juist “aan te gaan” met je zelf en je lijf en de hormonale cyclus met al z’n ongemakken als een verdieping en transformatie te gaan beschouwen. Hormoonyoga kan daarbij ontzettend ondersteunend werken.

Hormoon yoga is een dynamische vorm van yoga met als voornaamste doel het (re) activeren van de aanmaak van, met name, het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Door de combinatie van yogahoudingen en specifieke ademhalingstechnieken, kun je zelf op een natuurlijke manier weer balans creëren in je hormoonspiegel.

De belangrijkste pijler in de hormoon yoga is de zogenoemde energiegeleiding. Een techniek die je in staat stelt om energie in het lichaam aan te maken. Die energie stuur je vervolgens naar de eierstokken, de hypofyse, de schildklier en de bijnieren. Hierdoor gaan deze hormoonklieren weer nauwer met elkaar samenwerken, wat zorgt voor minder klachten en meer balans.
Zo zijn er vanuit de yoga allerlei technieken beschikbaar die als inspiratie en ondersteuning kunnen dienen om juist in deze periode het beste uit je zelf te halen.

Tijdens de lessen is er een fijne afwisseling tussen stress verlagende oefeningen uit de Qigong, actieve en dynamische houdingen en intense stilte momenten. Naast het ervaren van meer energie, heeft deze vorm van yoga ook een verjongend effect en versterkt het je vrouwelijkheid en je vitaliteit.

Trek ook de stoute schoenen aan en maak een afspraak voor een proefles, of geef je op voor een workshop.

Je bent van harte welkom!

Lavendel Yoga: voor bloei en balans

voor meer informatie of neem contact op met Yfke Kingma.