Qigong en Meridianen

Qi is het Chinese woord voor “levensenergie”. Het is de kracht die door alle levende wezens (planten, dieren, mensen) stroomt. Een gezond levend wezen heeft voldoende Qi van goede kwaliteit, die zich ongehinderd en gelijkmatig door het lichaam beweegt.
GONG betekent “werk” of iets concreter “het resultaat van oefening en doorzettingsvermogen”.
Qigong betekent dus letterlijk: het werken met levensenergie.

Qi of levensenergie wordt door ons lichaam vervoerd langs “energierivieren” die we in het Westen de meridianen noemen. Deze meridianen lopen, net als onze zenuwen en onze bloedvaten, door het hele lichaam en vormen een compleet en geïntegreerd stelsel, het meridiaanstelsel. In de Indiase yoga worden deze energierivieren “nadi’s” genoemd.

Ziekte, pijn en ongemak in het lichaam, zowel fysiek als mentaal, worden volgens de Oosterse visie op gezondheid, veroorzaakt door blokkades in de meridianen. Deze blokkades kunnen worden opgeheven met behandelingen als acupunctuur of een ayurvedische massage. Maar ook lichamelijke beweging en oefening, zoals Qigong en yoga, bevorderen een goede doorstroming van Qi in de meridianen en daardoor een algehele fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

In onze lessen en workshops hormoonyoga kun je kennismaken met oefeningen uit de Qigong. Het zijn hele zachte en vloeiende bewegingen en ze helpen je om je hoofd leeg te maken en de stress uit je lijf te verdrijven.

Voel je welkom in één van de lessen van Lavendelyoga.

Lavendel Yoga: voor bloei en balans

voor meer informatie of neem contact op met Yfke Kingma.